Geleidelijk aan merk je dat kleine lettertjes lezen lastiger wordt: bijsluiters, je gsm, verpakkingen, de menukaart op restaurant,... Allemaal kost het plots veel meer inspanning. Hoe komt dit? Is het wel normaal? En vooral, wat kan je er aan doen?!
Hoe komt dit?
Bij de geboorte is onze ooglens zeer flexibel, eigenlijk zoals een 'zoom' van een fotocamera. Kinderen kunnen dingen die vlák voor hun oog liggen nog haarscherp zien. Naarmate we ouder worden vermindert deze oorspronkelijke flexibiliteit. Het wordt geleidelijk aan moeilijker om het oog zo in te stellen dat we voorwerpen van dichtbij nog scherp kunnen zien. Dit merken we meestal pas als we moeite krijgen met lezen. Bij de meeste mensen is dat ergens tussen ons 40ste en 45ste levensjaar.
Vooral als we vermoeid zijn of er is heel weinig omgevingslicht, moet de ooglens zich erg inspannen. 'Je armen worden te kort' bij het lezen. Hetgeen je wilt lezen moet je steeds verder en verder weg houden om het nog te kunnen zien. Dit moeizame lezen gaat meestal gepaard met vermoeidheid, hoofdpijn en concentratieverlies. Op dat moment ben je toe aan een leesondersteuning. Dit verschijnsel, waar iedereen ooit mee te maken krijgt, heet leeftijdsverziendheid of presbyopie.
Wat kan je er aan doen?
De oplossing voor dit ongemak is een extra leesondersteuning voor dichtbij. Mensen die voorheen nog geen bril hadden, kiezen dan meestal voor een leesbril. Voor wie al een bril droeg -met plus of min glazen- biedt een bril met progressieve/multifocale glazen uitkomst. In de leesbril of 'dubbelzicht' bril wordt een extra positieve sterkte aan de benodigde vertecorrectie van dat oog toegevoegd. De sterkte is uiteraard afhankelijk van de leesafstand en de leeftijd. Ook contactlenzen kunnen mét leesondersteuning.
Kan je dit vermijden?
Helaas niet. Presbyopie is een natuurlijk gevolg van het ouder worden. Je kan je ogen hier niet op 'trainen'. Iedereen zal ooit last krijgen voor het lezen, sommige mensen alleen wat jonger dan anderen.
Welke leessterkte heb jij nodig?
Om erachter te komen welke leessterkte je nodig hebt, ben je van harte welkom voor een gratis oogtest. Onze specialisten staan klaar om je ogen te testen. Je hoeft hiervoor geen afspraak te maken. Geen zorgen dus! Het is een volledig normaal verschijnsel, maar kan wel erg vervelend zijn. Samen gaan we op zoek naar wat voor jou de beste kijkoplossing is.