MiYOSMART brillenglazen beperken bijziendheid bij kinderen

MiYOSMART brillenglazen beperken bijziendheid bij kinderen

Geschreven op 31/01/2022

MiYOSMART brillenglazen vertragen progressie bijziendheid bij jonge kinderen

Wij hebben een primeur

Wij behoren bij de eerste Belgische opticiens die Hoya Miyosmart brillenglazen mogen adviseren. Heb je na het lezen van dit artikel vragen? Twijfel dan niet om ze aan ons of aan je oogarts te stellen.

Waarom zijn wij daar zo blij mee?

Bijziendheid oftewel myopie komt steeds meer voor. Als het zo doorgaat zal waarschijnlijk rond het jaar 2050 maar liefst de helft van de wereldbevolking een bril nodig hebben voor veraf. In de Benelux is 50% van de twintigers nu al bijziend.
Een oplossing om iemand met myopie weer scherp te laten zien zonder bril of lenzen bestaat helaas nog niet, maar we kunnen wel de toename van bijziendheid remmen. Dit kon al met speciale atropinedruppels via de oogarts. Deze hebben soms als bijeffect lichtgevoeligheid en wazig zien van dichtbij. Ook bestaan hier al speciale contactlenzen voor, maar nu is er met MiYOSMART echt een topproduct op de markt gekomen!

Hoya MiYOSMART

Je kind heeft van de oogarts de diagnose bijziendheid (of myopie) gekregen. Een bril wordt de oplossing. Helaas merken we dat bij veel jonge kinderen de brilsterkte progressief toeneemt. Bij Optiek Van Gorp zien we veel kinderen over de vloer die op 8-jarige leeftijd een dioptrie van -1.00 nodig hebben. Naarmate ze ouder worden, en doorheen de pubertijd zien we deze brilsterktes steeds vaker toenemen naar -6,00 en meer. Deze kinderen hebben op latere leeftijd meer risico op bepaalde oogaandoeningen.

Hieronder vind je meer info over hoe we met de MiYOSMART brillenglazen van Hoya bijziendheid kunnen afremmen.

Wat kunnen de oorzaken van bijziendheid zijn?

Myopie is erfelijk bepaald. Als één van de ouders of beide ouders bijziend zijn, hebben hun kinderen veel meer kans dat ze ook bijziend zullen worden.
Uit wetenschappelijke studies is gebleken dat de levensstijl ook bijdraagt tot bijziendheid. Zo draagt tijdens de vroege jeugd veel lezen en langdurig beeldschermgebruik (smartphone, tablet, computer) bij aan het ontstaan van bijziendheid.
We weten ook dat kinderen, die tijdens hun jeugd weinig buiten spelen en dus minder in daglicht verblijven, een hogere kans hebben om bijziend te worden. 

Wat is bijziendheid?

Bij normaal zicht valt brandpunt van het beeld op het netvlies. Bij mensen met bijziendheid valt het brandpunt vóór het netvlies. Dit komt omdat het oog bij bijziende mensen langer is en/of omdat de ooglens te sterk is. Met een brillenglas of een contactlens met een min-sterkte zorgen we ervoor dat het brandpunt opnieuw op het netvlies valt.

Wat zijn de risico's van (hoge) bijziendheid?

Vooral hoge myopie kan op latere leeftijd complicaties geven omdat het kan leiden tot verdunning van het netvlies. Mogelijke problemen die kunnen optreden:

  • Netvliesloslating
  • Bloedingingen (myope maculadegeneratie)
  • Verhoogde kans op staar ofwel cataract
  • Verhoogde kans op glaucoom (verlies van zenuwvezels bij de oogzenuw)

De risico’s op deze aandoeningen nemen fors toe met iedere verhoging van de brilsterkte boven de -6 dioptrie. Ze kunnen leiden tot ernstige en blijvende slechtziendheid. Deze risico’s nemen ook niet af na refractiecorrectie door middel van laser of een implantlens.

Hoe werken MiYOSMART brillenglazen?

Het brillenglas werd ontwikkeld om myopie bij kinderen aan te pakken en te behandelen. Het glas is het resultaat van jarenlang partnerschap met de Hong Kong Polytechnic University en werd in 2018 gelanceerd in Hong Kong en China.

Het MiYOSMART glas is een eenvoudige oplossing om bijziendheid af te remmen. De resultaten van een 2 jaar durende klinische studie hebben aangetoond dat de evolutie van myopie gemiddeld met 60% vertraagd wordt.  De brilglazen zijn gemaakt uit polycarbonaat, een soort kunststof, en daardoor onbreekbaar. De glazen zijn eveneens behandeld met meerdere ontspiegelingslagen en een extra stevige antikraslaag.

MiYOSMART brillenglazen bestaan uit 3 grote zones :

Een centrale optische zone van 9mm. Hier vind je de voorgeschreven sterkte terug.

Een perifere zone van van 33mm. Hier vind je 400 defocussegmenten  van telkens 1,03mm. terug. Ieder segment heeft een dioptrie van +3,50D ten opzichte van de voorgeschreven sterkte.

Een sub-perifere zone. Hier vind je opnieuw de voorgeschreven sterkte terug.

Zoals je hierboven ziet is een MiYOSMART brillenglas een corrigerend glas dat bestaat uit honderden kleine segmenten die elk een kortzichtige onscherpte bieden. Deze opbouw maakt het mogelijk om tegelijkertijd de groei van de oogbol te vertragen en ook voor helder zicht te zorgen.

De unieke structuur van het brillenglas is dus speciaal voor kinderen ontworpen, kan nagenoeg in alle monturen gebruikt worden en ziet eruit als een gewoon glas.

Extra tip: De '20-20-20-2 Regel'

We weten dat langdurig nabij kijken op nabij afstand bijziendheid kan doen toenemen. Laat je kind daarom zoveel mogelijk de  '20-20-2 Regel' toepassen.
Laat je kind elke 20 minuten gedurende 20 seconden in de verte kijken. En laat je kind minimum 2 uur per dag buiten spelen.

» Meer blogitems
Naar de webshop

In onze webshop kunt u terecht voor contactlenzen, zonnebrillen, sportbrillen, verrekijkers, nachtkijkers en schietbrillen.

NAAR DE WEBSHOP

Nieuwsbrief

Ontvang als eerste aanbiedingen, nieuws & tips