Oogkleuren, hoe zit dat in elkaar?

Oogkleuren, hoe zit dat in elkaar?

Geschreven op 22/01/2019

Blauwe kijkers of groene ogen? Het zit allemaal in de genen. Maar welke oogkleuren komen het meeste voor en hoe wordt de kleur van de ogen bepaald? Hieronder kun je alvast heel wat antwoorden vinden.

Bruine ogen zijn dominant

Hoewel blauwe ogen vaak het meest in het oog springen, komen bruine ogen het meeste voor. In alle werelddelen zijn bruine ogen toonaangevend. In Europa en Noord-Amerika komen lichte oogkleuren vaker voor, maar ook hier blijft bruin de dominante kleur. Groene ogen zijn dan weer eerder zeldzaam.

De kleur van de ogen kan veranderen

De meeste baby’s van blanke ouders hebben bij de geboorte blauwe ogen. De kleur van de ogen kan echter in de loop der tijd veranderen. Vanaf een jaar of drie staat de oogkleur in principe vast, al zijn kleine veranderingen achteraf nog mogelijk.

Oogkleur is erfelijk

De kleur van je ogen is erfelijk. Je ogen zullen dus in principe op deze van je ouders of grootouders lijken. Hebben je beide ouders bruine ogen, dan is de kans meer dan waarschijnlijk dat jij over dezelfde kleur ogen zal beschikken.De kleur van je ogen wordt overigens bepaald door de iris, het diagfragma van het oog. Dit ringvormig, gepigmenteerd orgaan ligt achter het hoornvlies. Een andere naam voor de iris, is regenboogvlies. De kleurvariaties in ogen ontstaan door pigmenten: de melanine.

Het is overigens ook perfect mogelijk twee verschillende irissen te hebben. In je ogen zijn maar drie hoofdkleuren aanwezig: bruin, blauw en groen. Er coderen slechts drie genen de kleur van de iris, dus meer varianten zijn er niet. Andere waargenomen kleuren zijn slechts veranderingen in de hoeveelheid melanine.Wil je inschatten welke kleur ogen je kind krijgt? Wel eerst en vooral is het belangrijk om weten dat bruin de meest dominante kleur is, gevolgd door blauw en groen. Bij het kruisen van twee mensen, geven ze ieder de helft van de hun chromosomen paren mee aan hun nakomelingen. De volledige materie uit de doeken doen zou ons te ver leiden, maar via dit overzicht kan je al een idee krijgen van de oogkleur van je kind.

 

» Meer blogitems
Naar de webshop

In onze webshop kunt u terecht voor contactlenzen, zonnebrillen, sportbrillen, verrekijkers, nachtkijkers en schietbrillen.

NAAR DE WEBSHOP

Nieuwsbrief

Ontvang als eerste aanbiedingen, nieuws & tips