RIZIV terugbetaling op brillen en contactlenzen sinds 1 mei 2024

RIZIV terugbetaling op brillen en contactlenzen sinds 1 mei 2024

Geschreven op 23/05/2024

Wijzigingen in RIZIV-terugbetaling voor brillen en contactlenzen

We willen jullie op de hoogte brengen van de recente veranderingen in de terugbetalingsvoorwaarden voor brillen en contactlenzen door het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (RIZIV). Deze wijzigingen hebben effect op de vergoedingen die je kunt ontvangen bij aankoop van een nieuwe bril of een nieuwe set contactlenzen.

Verlaging drempelwaarde

Enkel onder bepaalde voorwaarden komt het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering tegemoet bij de aankoop van lenzen of een bril. Tot nu was er enkel een terugbetaling voor een sterkte vanaf -7.00 of vanaf +7.00 bij brilglazen en -7,75 en +7,75 bij contactlenzen. Die drempels worden verlaagd naar 6.00 dioptrieën, de afwijking die weergeeft 'hoe slecht iemand ziet'.

Concreet: lenzen en brilglazen vanaf -6.00 en +6.00 geven voortaan recht op een verhoogde terugbetaling.

Om van deze verhoogde terugbetaling te kunnen genieten is een voorschrift van de oogarts noodzakelijk.

Ben je boven de 18 jaar, dan geldt deze terugbetaling op brilglazen elke 5 jaar. Bij een verschil van minstens 0,50 dioptrie in de sfeer, in de cilinder ofwel in het prisma in vergelijking met de vorige aflevering, dan heb je ook opnieuw recht op een tegemoetkoming. Voor de meeste types contactlenzen is deze tussenkomst jaarlijks. Onder de 18 jaar gelden aparte terugbetalingsregels.

Voor meer gedetailleerde informatie kun je terecht op de officiële website van het RIZIV of neem contact op met ons.

Als je het idee hebt dat je zicht niet meer zo scherp is als vroeger, of als je gewoon voor de zekerheid je ogen wil laten nakijken door een specialist, dan kan je bij ons een afspraak maken voor een professionele oogmeting. Wij kunnen je ook deskundig advies geven over de beste bril of lenzen die aansluiten bij jouw situatie en persoonlijke voorkeur. We helpen je graag verder!

» Meer blogitems
Naar de webshop

In onze webshop kunt u terecht voor contactlenzen, zonnebrillen, sportbrillen, verrekijkers, nachtkijkers en schietbrillen.

NAAR DE WEBSHOP

Nieuwsbrief

Ontvang als eerste aanbiedingen, nieuws & tips