Wat is een gepolariseerde zonnebril?

Wat is een gepolariseerde zonnebril?

Geschreven op 3/08/2024

Wat is een gepolariseerde zonnebril?

Een gepolariseerde zonnebril is een speciaal type zonnebril met brillazen die een polarisatiefilter bevatten. Laten we eens dieper ingaan op wat dit betekent en waarom het de moeite waard is om er één te overwegen.

Wat is polarisatie?

Gepolariseerde zonnebrillen blokkeren horizontaal licht en voorkomen zo verblinding. Maar wat is horizontaal licht? Lichtgolven trillen in verschillende richtingen. Wanneer licht wordt gereflecteerd door een oppervlak (zoals een wateroppervlak, wegdek of door sneeuw), wordt het vaak horizontaal gepolariseerd. Denk aan die felle zonnestralen die je ogen bereiken als je over een natte weg rijdt of hoe de zon op wateroppervlakken schittert. Een gepolariseerde zonnebril filtert dit hinderlijke licht weg, waardoor je scherper en helderder kunt zien.

Voordelen van een gepolariseerde zonnebril:

Minder schittering:

Door het filteren van weerkaatst licht, zoals op water of het wegdek, verminderen deze brillen oogbelasting en maken ze buitenactiviteiten veiliger. Je kan immers niet verblind worden.

Helderder zicht:

Zonder schittering zie je de wereld scherper en levendiger.

Minder vermoeide ogen:

Je hoeft je ogen niet meer samen te knijpen tegen fel licht, wat comfortabeler is.

Beter zicht op water:

Ideaal voor vissen of varen, omdat je dieper door het wateroppervlak heen kunt kijken.

Zijn er ook nadelen?

Beperkt zicht op digitale schermen:

Gepolariseerde glazen kunnen het zicht op digitale apparaten zoals smartphones of navigatiesystemen verminderen. Dit komt doordat sommige schermen al gepolariseerd zijn en de combinatie met een gepolariseerde bril kan vervorming veroorzaken.

Donkerdere lenzen:

Gepolariseerde lenzen zijn meestal donkerder dan gewone lenzen. Hoewel dit helpt bij het verminderen van schittering, kan het in sommige situaties, zoals 's rijden bij minder omgevingslicht, minder praktisch zijn.

Kosten:

Gepolariseerde zonnebrillen liggen qua prijs hoger dan niet-gepolariseerde brillen. Dit kan een overweging zijn bij het kiezen van een zonnebril.

Gepolariseerde glazen bij Optiek Van Gorp

Kortom, gepolariseerde zonnebrillen zijn een uitstekende keuze voor automobilisten, watersportliefhebbers en iedereen die veel tijd buiten doorbrengt. Ze bieden comfort, veiligheid en een scherpere kijk op de wereld! 

Bij Optiek Van Gorp kunnen we zo goed als iedere zonnebril voorzien van gepolariseerde glazen. We zijn ook verdeler van het merk Serengeti, dit zijn standaard gepolariseerde zonnebrillen. Ook binnen andere merken zoals Oakley zijn heel wat modellen met gepolariseerde glazen terug te vinden. Ook voor wie een bril op sterkte nodig heeft, kan de zonnebril met correctie en polarisatie gemaakt worden.

In onze winkel kan je de volledige collectie komen uitproberen.

» Meer blogitems
Naar de webshop

In onze webshop kunt u terecht voor contactlenzen, zonnebrillen, sportbrillen, verrekijkers, nachtkijkers en schietbrillen.

NAAR DE WEBSHOP

Nieuwsbrief

Ontvang als eerste aanbiedingen, nieuws & tips